Avantajları
Bulunabilirlik : Pnömatik güç için gerekli hava atmosferden alınarak sıkıştırıldığı için bulunabilirlik bir avantajdır.
Depolama : Sıkıştırılmış hava kolaylıkla depolanabilir. İş yapan hava tekrar havaya verildiğinden dolayı tank dönüşü yoktur.
Temizlik : Sıkıştırılmış hava filtre edilerek kolaylıkla temizlenebilir. Sızıntı olmadığından çevreye zararları yoktur.
Ekonomik : Havanın kolayca bulunabilir ve sıkıştırılabilir olması, pnömatik iş ve yön kontrol elemanlarının ucuz ve servis yapılmaksızın uzun süre çalışabildiğinden dolayı ekonomiktir.
Emniyet : Yanıcı ve patlayıcı ortamlarda rahatlıkla kullanılırlar. Yangın tehlikesi yoktur. Pnömatik sistemler çevreye zarar verecek kadar ısınmazlar.
Mukavemet : yüksek ısı, tozlu ve koroziv ortamlardan genellikle etkilenmezler. Pnömatik istemlerde arıza havanın temiz ve uygun şartlarda olamamasından kaynaklanır.
Pnömatikte hız basit ve sürekli ayarlanabilir. Doğrusal va sürekli hareket elde etmek mümkündür.
Dezavantajları
Basınçlı havanın hazırlanması: Kompresörlerde üretilen basınçlı hava sıcak ve kirlidir. Hava filtrelenmeli, kurutulmalı, kullanıma göre de yağlanması gerekmektedir. Kopresörler ve kurutma makinaları elektrik enerjisiyle çalıştıkları için elektrik sarfiyatı vardır. Yaklaşık olarak 1 metreküp basınçlı hava için 8 kW elektrik enerjisine ihtiyaç vardır.
Kuvvet : Pnömatik sistemler 0-10 bar arasında (özel durumlarda daha yüksek basınçlara çıkmak mümkündür.) isletme basınçlarında çalışmaktadır. Pnömatik sistemler 10000N kuvvete kadar ekonomiktir (7bar işletme basıncı için). Pnömatik sistemleri 20000N üzerindeki kuvvetlerde kullanmak ekonomik değildir.[2]
Sıkışabilirlik : Hava sıkışabilir olmasından dolayı pnömatikte hassas konum kontrolü ve sabit hız elde etmek zordur.